tisdag 21 november 2017

Guds ord håller att lita på


Jag brukar inte lägga ut citat från t.ex. nametests på Facebook, men har nyligen gjort ett undantag. Ett ord som säger ungefär att jag litar inte på ord, jag litar på handlingar. 

Guds ord håller alltid att lita på, människo-ord däremot kan vara vackra välvalda ord med fagra löften, som sedan inte uppfylls. Då tänker jag inte bara på politik och vallöften utan också på vad vår mun så där i allmänhet kan tala.   Pred. 5:4 Det är bättre att du inte lovar något än att du lovar och inte håller det.

När det gäller Guds ord kan vi lova stort, han kommer nämligen aldrig att förneka sig. När vi ber i tro och tar emot hans ord så kommer vi att få bönesvar, därför att hans ord aldrig återvänder fåfängt utan att ge vad det lovar. 


Jak. 2: 14-17
 Mina bröder, vad hjälper det om någon säger sig ha tro men saknar gärningar? Den tron kan väl inte frälsa honom? Om en broder eller syster saknar kläder och mat för dagen och någon av er säger till dem: "Gå i frid, klä er varmt och ät er mätta", men inte ger dem vad kroppen behöver, vad hjälper det? Så är också tron i sig själv död när den är utan gärningar.
 

Jak. 2:24-26  Ni ser alltså att människan erkänns som rättfärdig genom gärningar och inte bara genom tro. Blev inte den prostituerade Rahab på samma sätt erkänd som rättfärdig genom gärningar när hon tog emot sändebuden och släppte ut dem en annan väg? Liksom kroppen utan ande är död, så är tron utan gärningar död.
 

Vad som finns i vårt hjärtas innersta, vad som är äkta, det kommer också att synas i våra handlingar. Hur talar vi till vår nästa? Lägger vi ord i någons mun som den personen aldrig sagt, men bara för att vi tror att den personen tänker så?  Talar vi "över huvudet" på någon därför att vi ser ner på den personen? Tror vi att vi känner varandra fastän det bara är Gud som ser? Det är att förakta och se ner på Guds skapelse och så skall vi inte göra utan i stället se på Guds ord och vad han säger om människan. 
Vad Gud säger om oss är ord i kärlek och han har inte gett oss rätten att döma någon. Våra handlingar och våra ord kommer att visa vårt hjärtas inställning och där kan vi alla behöva rannsaka oss själva. En sak är säker, Gud älskar varje människa, oavsett hur det ser ut just nu, så låt ingen människas ord döma eller trycka ner dig utan låt i stället Guds ord tala till dig. Det kan vara uppmuntran och det kan vara uppmaning, men det håller alltid att lita på för det är Sanningen.