torsdag 18 oktober 2018

Högkänslig

Så här säger Wikipedia om begreppet högkänslighet:
"Högkänsliga människor är känsligare för vissa faktorer i omgivningen än genomsnittet. En studie, som använde hjärnskanning, fann att högkänsliga personer visade högre aktivitet än icke-högkänsliga i hjärnområden som är associerade med medvetenhet, känslighet/gensvar, empati, samt planering av handlingar, när de tittade på bilder av sin partner eller glada ansikten.

Man räknar med att var femte person är högkänslig, det är en medfödd egenskap. Vissa av oss upplever livet och mänskorna starkare än andra. Man upplever helt enkelt saker djupare, upplever och observerar sin omgivning noggrant och reagerar kraftigt på den. Personen är känsligare för stress och kan känna sig annorlunda, att det är något fel på en. Omgivningen förstår och stöder inte alltid den här känsligheten.

Många högkänsliga kan ha svårt att anpassa sig till det normala arbetslivet därför att det blir alltför tungt och belastande. Man orkar inte med det. Ofta är den högkänsliga konstnärlig och äger olika talanger och om arbetslivet kan anpassas efter detta kan man klara sig bra.

Det jag tänker på är att när det i det dagliga livet i världen inte är lätt att anpassa sig för en högkänslig så kan det inom det andliga livet vara en fördel att vara högkänslig för Guds tilltal genom den helige Ande. Det här är förstås en annan form av känslighet. Vi går mot en avslutning av detta tidevarv och de flesta av oss tror på Jesu snara återkomst. Då är det väldigt viktigt att vara lyhörd för den andliga atmosfären så att vi i allt kan följa Jesus, lydiga för Andens tilltal och maningar. Inget är viktigare än att vara observant och koncentrerad på att följa Guds röst i tider av förvirring. Jesus sa att vi skall vara som ett barn.

"Jag säger er sanningen:  den som inte tar emot Guds rike som ett barn kommer aldrig ditin." Luk.18:17