fredag 16 december 2022

Skökan Rahab och Rahabs följe

 

I bibeln talas både om skökan Rahab och om Rahabs följe. Kvinnan Rahab var den som släppte in spejarna i sitt hus och vid Jeriko murars fall blev räddad med hela sin familj.Josua 6:23-24 " Då gick de unga spejarna in och hämtade ut Rahab och hennes far och mor, hennes bröder och alla som tillhörde henne. Hela hennes släkt hämtade de ut och lät dem stanna utanför Israels läger.  Men staden och allt som fanns i den brände de, endast silvret och guldet och det som var av koppar eller järn lade de till skatten i Herrens hus." Hebr. 11:31"Genom tron slapp den prostituerade Rahab att gå under med dem som inte trodde, eftersom hon välkomnade spejarna som vänner." Det som händer när vi tar emot Jesus i vårt hjärta, vi kan bli räddade med hela vårt hus.

 I Job 9:13 talas om Rahabs följe. "Gud håller inte tillbaka sin vrede. För honom måste Rahabs följe böja sig." Rahab betyder här "övermod, trotsighet". Ps. 89:11 talar om den krossade Rahab och Jes. 51:9 om Rahab som blev huggen i bitar, här förklarar man Rahab=Egypten och Jes.30:7 säger att Egypten är till ingen nytta. Vi kunde också säga "vad hjälper det om du vinner hela världen, men förlorar din själ".

Detta som en bakgrund till det jag ville säga. Julen är nära och att handla julgåvor kan för många kännas som något man måste. Andra säger att julen är det viktigaste för gemenskapens skull. Speciellt barn väntar förstås på julkapparna, men också vuxna, och till Jesusbarnet kom man ju också med gåvor. Ändå kan vår själ inte mättas av rikedom och prylar. Vi talar om julefrid och den största gåvan till oss kommer från Gud, nämligen Jesus, Fridsfursten.

Att fika efter saker eller försöka roffa åt sig gör ingen människa lycklig. Job 11:7 "Kan du utforska Guds djup? Kan du förstå den Allsmäktiges fullkomlighet?" Gud känner våra hjärtan och vet vad som finns där. Gud talar om rätta beslut till oss genom sitt ord och hur vårt hjärta kan få frid. Job 11:13-18:

 Om du bereder ditt hjärta och sträcker ut dina händer till honom, om du skaffar undan dina händers fördärv och inte låter orättfärdighet bo i dina tält,  då ska du lyfta ditt ansikte utan skam, du står trygg och har inget att frukta.  Du ska glömma ditt elände, minnas det som bortrunnet vatten.  Ditt liv ska stråla klarare än middagsljuset, och mörkret ska vara som morgonljuset.  Du ska vara trygg, för det finns hopp. Du ska se dig omkring och trygg gå till vila.

Gud vill helga oss, han själv är helig, han vill låta oss bli den rena bruden klädd i vitt. Han vill låta Jesus se frukt av sitt liv och se oss vara fruktbärande. Jesus är den största gåvan. Ta emot den gåvan i ditt hjärta, ta emot julefrid.