torsdag 28 september 2017

Frestelsens snaror






Ps. 91:3 (Levande bibeln) Han räddar dig från alla gömda faror och skyddar dig från alla dödliga sjukdomar. 
Vem kan säga "jag har aldrig känt mig bitter och besviken, aldrig orättvist behandlad eller felaktigt beskylld för något". Jag tror att vi alla någon gång upplevt sorg och smärta just över det här. Alla har vi någon gång blivit utsatta för "fågelfängarens snaror". Och det viktiga i den situationen är förstås att vi fortsätter leva utan bitterhet, för den skadar mest en själv, men också andra.

Den som på ett eller annat sätt utsatts för våld, utnyttjande eller att ha blivit lämnad ensam och övergiven, att ingen brytt sig, den har säkert svårt att ta sig fram i livet utan förkastelse. Ändå är livet sådant att även om du upplever att någon liksom sätter sig över dig och tvingar dig att göra vissa saker emot din vilja, så är det ändå så att vi borde ödmjukt stilla oss och åkalla Herrens namn och räddning från det onda, bara han kan rädda. Naturligtvis skall vi inte ta emot sådant som direkt strider emot Guds ord, men i sådana fall där det handlar om att underordna sig en överhet just för att den är en sådan, där får vi nog lov att bara bita i det sura äpplet hur ont det än gör. Det är inte säkert att all överhet alltid gör rätt, men så länge som det inte direkt strider emot Guds ord så får vi lov att underordna oss.

Det vi kan göra är att ropa till Gud om hjälp att bli bevarad i frid och då skall han rädda dig ifrån sådant som kan komma i din väg, sådant som lägger ut frestelsens snaror. Han skall rädda dig från alla dolda faror, det får du bekänna. När morgonen gryr kan vi ropa till honom och be att han bevarar ifrån frestelser, "inled oss inte i frestelse". Han kan rädda dig ifrån allt som kan komma i din väg och som sårar, allt som vill plåga och döda kropp och själ.

Ordet i grundtexten för frestelse, peirasmos, kan också betyda "yttre prövning". Vi kan be om att bli besparade prövningar som blir för stora för oss men Herren kan också sätta oss på prov för att våra möjligheter att kunna göra tjänst inför honom skall visa sig.