fredag 29 september 2017

När Gud fyller hjärtat



Luk. 11:41 Ge därför ert inre som gåva, så blir allting rent för er. (Folkbibeln)

När vi ber i tungor är min tro att det inte handlar så mycket om själva orden vi ber, utan mera om vad som finns i vår ande, vårt inre. Och därför tror jag det är som den onde försökt hindra så många som längtar efter tungotalet, att få det. Han försöker få människan att tro att det är själva orden som är det viktiga, och så lyssnar hon till den rösten i stället för att lyssna till sitt inre och vad som därifrån vill komma ut, strömmar av levande vatten. Ibland måste man ändå säga att orden har betydelse, dvs när vi i tungotalet ber ut på något språk vi inte kan, för att någon behöver få höra det. Men också det här börjar först i anden, i människans inre.

Angående ordet i Luk. 11:41. Renhet i hjärtat visas bäst genom generositet. "Men giv ert inre som ett kärleksverk, så skall ni genast finna allting rent" (Goospeed). Studiebibeln säger: " När Gud fyller hjärtat så att man blir upptagen av andras behov, kommer de yttre handlingarna att få verkligt värde". 

Mark. 7:20-23 "Det är det som kommer ut ur människan som gör henne oren. Inifrån, från människornas hjärtan, kommer de onda tankarna: sexuell omoral, stöld, mord, äktenskapsbrott, girighet, ondska, svek, orgier, avund , hädelse, högmod och dårskap". Allt detta onda kommer inifrån och gör människan oren.

Hjärtat behöver hållas rent för att vår gåva skall kunna bli ren. Tankelivet orenar, det som ständigt går ut, de onda tankarna (grundtexten talar också om "ett öga ont") som antyder vad en människa tänker och planerar. Det är inte de yttre religiösa och rituella gärningarna som hjälper utan den kärlek och barmhärtighet som visas utifrån hjärtats inre renhet. Hjärtat behöver befrias från det orena och i stället få fyllas av Guds kärlek.