måndag 27 maj 2019

Varför sårar vi vår nästa?

En av de vanligaste orsakerna till att vi sårar någon är väl troligen beroende på besvikelse. Säkert har du varit med om att någon sagt ett snett ord till dig när du inte kunnat uppfylla personens önskningar. Vi har nog alla varit i den situationen. Vad hjärtat är fullt av talar ju som bekant munnen. Men hur skall vi då kunna undvika dessa köttets gärningar som så kan såra både oss själva när vi gör det och andra som mottagare?

David ber i psalm 141:3 Herre, sätt en vakt för min mun, bevaka mina läppars dörr.
 Ef. 4:29 säger: Låt inga smutsiga ord komma över era läppar, utan bara det som är gott och bygger upp där det behövs, så att det blir till glädje för dem som hör det.

Så vill vi nog alla leva, men sen sätter  det som vi kallar "köttet" käppar i hjulet för oss och vi sårar även den helige Ande. "Jag arma människa", sa Paulus och detsamma gäller oss, det onda som vi inte vill göra, det gör vi, men det goda vi vill göra är svårare. Anropa Guds nåd! Genom Jesus Kristus kan vi få räddning. Den helige Ande kan lägga ord i vår mun. Men här gäller som alltid att hålla sig nära Gud för att höra hans röst och varningar. Ofta är det när vi utfört något och sedan slappnar av som den ondes pilar lägger an. Vi skall därför alltid vara på vår vakt den stund det kan se ut som att inget mer kan skada oss. Vi skall inte gå lagbundna i ständig fruktan, nej dess mer leva i frihet, men medveten om att den onde vill ta segern ifrån oss.

Ändå får vi frimodigt proklamera Guds ord.
2 kor. 2:14 Men vi tackar Gud, som ständigt för oss fram i Kristi segertåg och sprider sin kunskaps doft genom oss överallt.