onsdag 26 februari 2020

Falskt vittnesbörd

2 Mos. 20:16 Du ska inte bära falskt vittnesbörd mot din nästa.
Vad är det egentligen att bära falskt vittnesbörd? Att vara ett falskt vittne. Och vad gör vi när vi vittnar falskt? Om någon vittnar falskt emot dig eller mig, vad leder det till för oss...  Betyder det inte att någon får en felaktig bild, något som inte stämmer med verkligheten.

Försiktighet med vad vi talar är alltid A och O om vi inte vill vittna falskt mot någon. Det är så lätt att det slinker ett fördömande ord ur vår mun. Vi tycker att vi vet bäst hur andra borde göra, tala och vara. Faktum är att vi alla är olika. Vi har var och en vårt sätt att göra saker på och vem kan säga vad som är mest rätt. Att då vittna falskt om någon inför en annan människa gör att jag lägger skuld på denne och binder honom i synder han kanske inte ens gjort. Eller tvärtom, om någon vittnar falskt om mig och det vittnesmålet ger andra en bild av mig som absolut inte leder till någon välsignelse. Dessutom vållar det murar mellan oss och där kan inte kärlek råda. Det finns så mycket i den osynliga världen, sådant som skadar oss fastän vi inte kan se det.

Jesus korsfästes och dog för oss för att vi skall kunna gå fria ifrån anklagelser, så låt oss då inte korsfästa honom igen för någon gammal bitterhets skull. Låt oss inte binda någon för hur den är, dess personlighet, låt oss i stället välsigna varandra. "Strö rosor" på varandras väg, ge uppmuntran och låt relationer blomma. Sträcka ut en försoningens hand till förlåtelse.