torsdag 28 december 2023

Ett kärlekens och nådens år

 

 Fil. 1:9-10 Och min bön är att er kärlek ska överflöda mer och mer och ge insikt och gott omdöme,  så att ni kan avgöra vad som är viktigt och vara rena och fläckfria på Kristi dag

Och jag ber att er kärlek till både Gud och människor ska växa, och att ni ska lära känna Gud och klart förstå  hur han vill att ni ska handla. Då kan ni stå inför Gud utan synd och skuld den dag Kristus kommer tillbaka. (BSV)

Paulus skriver och Timoteus sänder en medhälsning i detta brev till filipperna. Det är Paulus bön för församlingen där, men kunde lika väl vara till oss. I Kärnbibeln beskrivs mer om vad ovanstående verser handlar om. Paulus bön är att de troende skulle få en mer självutgivande kärlek, att deras kärlek skulle välla fram som en flod, men samtidigt begränsas av flodbankar. I rätt kunskap, sådan som kommer av personlig erfarenhet och omdöme i varje sak, så att man kan avgöra vad som är bäst och som kommer att bära hela vägen igenom. Att i ljuset bedömas som äkta, rena och oklanderliga, dvs  som inte förorsakar anstöt eller någons fall, fram till Messias Kristi dag. Målet är att Gud ska bli förhärligad, manifesterad, att han får äran, blir prisad och känd. Paulus ord målar upp en bild på en flodbank, så måste kärleken ledas fram genom kunskap och urskiljning, annars når den inte sitt mål. Han vädjar att deras kärlek ska växa och mogna. De får inte vara naiva och okritiskt acceptera allt som sägs.

Kärlek handlar om att visa varandra respekt. Vi tycker inte alltid lika, men det behöver inte betyda att någon är fel, det kanske bara betyder att vi ser på en sak från olika håll. Vi har rätt att tycka olika, men vi behöver också ha ett gott omdöme, det som kan godkännas enligt Guds vägar. Jag tror att Gud ser på oss och tänker att vi ofta hakar upp oss på småsaker, så även om vi inte medvetet sårar någon genom vårt sätt att se på saker ting så kan det ändå få för stora proportioner. Den onde vill ge oss problem, vi ska inte tillåta honom göra det, oavsett hur vår situation ser ut. Vi ska uppmuntra varandra, inte klaga över småsaker, inte sura eller vara högmodiga.

Det här året är snart slut och det flesta av oss vill höra profetröster om vad det nya året kan ha i sin famn. Oavsett vad det har med sig kan vi be som Paulus, att vår kärlek till Gud och människor ska få växa och att vi klart och tydligt ska kunna förstå hur han vill att vi ska handla i olika situationer. Vi kan be om ett kärlekens och nådens år, ett år där vi visar varandra nåd och barmhärtighet, mer lika Jesus.