söndag 14 januari 2024

Tjugo gåvor

Det var meningen att dessa gåvor skulle komma hela församlingen till godo. De var givna för en speciell avsikt. Gud utrustar sitt folk för att de skall tjäna, och utrustningen till tjänst har församlingens uppbyggelse till mål. Var och en som utrustas på ett eller annat sätt skall bruka sin utrustning till gemensam uppbyggelse. Gåvorna ges åt församlingen. När de olika tjänsterna utövas i trohet kommer kombinationen av dessa tjänster att leda till de önskade resultaten. Det är nödvändigt att församlingen byggs upp, och det sker endast genom ett harmoniskt bruk av de gåvor Kristus har gett. (Citat från Studiebibeln 1981, förklaring av Ef.4:12)

När det talas om andliga nådegåvor i församlingen läser man oftast upp de nio nådegåvorna i 1 Kor. 12:8-10, men utom detta bibelställe talas det också om gåvor i Rom.12:6-8, Ef. 4:11 och 1 Petr.4:10-12, totalt tjugo olika andliga gåvor. Rom. 12:6-8 "Vi har olika gåvor efter den nåd vi har fått: att profetera i överensstämmelse med tron,  att tjäna i vår uppgift, att undervisa i läran,  att förmana med uppmuntran och tröst, att dela ut gåvor utan baktankar, att vara hängiven som ledare, eller att visa barmhärtighet med glatt hjärta." Nya levande bibeln uttrycker samma bibeltext på följande vis:

"Gud har i sin godhet gett var och en av oss förmågan att utföra vissa uppgifter. Om Gud har gett dig förmågan att framföra olika budskap från honom, så gör det varje gång din tro gör dig övertygad om att du har fått ett budskap från honom.  Om du har fått förmågan att hjälpa andra, så hjälp dem av hela hjärtat. Om du har fått förmågan att undervisa, så undervisa så som Gud vill.  Om du har fått förmågan att uppmuntra andra, så se till att du verkligen gör det. Om du har fått förmågan att ge till den som behöver, så gör det med ett generöst hjärta. Om du har fått förmågan att leda andra, så ta din ledaruppgift på allvar. Och om du har fått förmågan att visa medlidande med andra, så gör det med glädje." I texten fortsätter ordet och säger att vi ska avsky det onda och göra det goda, visa varandra äkta kärlek.

Jag gillar Kärnbibelns uppläggning om praktisk kristendom i församlingen.Kärnbibeln har då lagt upp det så att man säger om profetians gåva att den ska användas i proportion till tron. Om tjänandets gåva att det är en praktisk tjänst, undervisningens gåva ska användas för att lära ut. Gåvan att uppmuntra är att trösta, hjälpa, komma till någons sida. Gåvan att frikostigt dela med sig handlar om att fylla andras behov, ge gåvor och att det ska ske utan baktankar. Gåvan att leda, leda med  engagemang. Barmhärtighetens gåva ska visa medlidande, sympati och göra det med glädje. Vi betjänar varandra med de andliga gåvor vi fått och enligt texten här handlar det också om praktiska gåvor då vi gör det i glädje och tacksamhet, ledd av Anden. Att praktiskt tjäna kan enligt min mening också vara att städa församlingslokalen, att se och sköta om trots att ingen begärt det. Se till att saker och ting finns på plats för att vi gärna gör det i kärlek till Gud och för att det är till nytta för församlingen.

Praktisk kristendom handlar om kärlekens inneboende drivkraft. Detta kan visa sig så att vi har omsorg och gärna hjälper, vilket jag tror att de allra flesta av oss också vill göra, enligt den gåva fått från Gud. Vi underordnar oss överheten, ledare och beslutare i samhället, och strävar efter att hjälpa den svage. (Mark. 9:41 "Ja, jag försäkrar er, att om någon bara ger er ett glas vatten att dricka därför att ni tillhör mig, Kristus, så ska han få lön för det.”), när vi gör det med glädje och ledd av Anden att utföra detta.

Bibeln ger oss de grundläggande orden, men eftersom vi inte lever på bibelns tid kan det underlätta mycket att få förklaringar som gäller för vår tid utgående från grundtexten. Alla detaljer kan inte rymmas med i bibeln, i så fall skulle den inte kunna läsas, men tjänstegåvor och lärare, de som kan sin bibel, kan ge ss förklaringar. Joh. 21:25 "Jesus gjorde också mycket annat, och om man skulle skriva ner alla dessa händelser, tror jag inte att hela världen skulle rymma alla de böcker man då måste skriva!"