måndag 7 november 2016

Mobbing

När du hör ordet mobbing kanske du först tänker på barn som mobbas. Men också inom vuxenvärlden finns mobbing, psykisk mobbing. Ja, fenomenet kan till och med förekomma inom kyrkans väggar, en plats där man väl om någonstans borde få känna sig trygg, inte behöva skydda sig för någons verbala angrepp. Jag har aldrig hört någon undervisa om detta från predikstolen, även om många vet att det finns, det har bara blivit ett tabu ämne, kanske något man helst inte vill tala om. I bibeln talas om jättarna som blev folkets skräck och bibeln talar också mycket om hur vi borde bete oss mot och visa aktning för varandra, hålla andra högre än oss själva.

 Mobbing kan vara "anklagelser" av olika slag där den som utdelar orden oftast inte ser hur orden skadar medmänniskan, man har helt enkelt inte insikten och empatin att kunna förstå. Exempelvis kan man inför andra människor  uttala sig över mobbningsoffret att den "gömmer sig" eller "alltid smiter i väg." Så nedlåtande vill ju ingen vuxen människa bli omtalad och inte heller som om man inte var närvarande medan kommentaren fälls. Jesus sa att vi skall behandla andra såsom vi själva önskar bli behandlade. Det betyder också att vi inte skall utesluta eller undvika en person på grund av egna,  kanske helt felaktiga eller fördomsfulla uppfattningar. Om vi kunde se med Jesu ögon kanske vi skulle se att personen drar sig undan bara av den orsaken att man inte ännu en gång vill bli förödmjukad inför andra.

 Någon som forskat i mobbing säger följande: En person som mobbar vill ofta  ha full kontroll, man trycker ner och förödmjukar ofta sitt offer inför andra. Mobbare uppfattar sällan att de är ohyfsade och ber sällan eller aldrig om ursäkt för sitt beteende. De människor som de mobbar är ofta duktiga och lojala och medmänniskor, men oftast med ett svagt självförtroende.

Naturligtvis är det inte bara mobbningsoffret som mår dåligt, mobbaren själv mår kanske sist och slutligen mest dåligt, det är därför han/hon låter sitt illavarande gå ut över andra. Eller för att andra inte skall kunna se den egna svagheten.

Om du blir mobbad kan du välja att börja be för och välsigna den som plågar dig och be att Guds Ande skall komma in med läkedom både för egen och mobbarens del. Det är Guds sätt att verka in i jobbiga relationer. Och förlåt, be Jesus hjälpa dig att kunna göra det som ett medvetet val så att du inte blir bitter.  Men också att den helige Ande skall upplysa alla inblandades ögon så att man kan se med Guds ögon hur saker och ting förhåller sig och se vilket hopp Gud har kallat oss till, en framtid och ett hopp.

Om du är ett mobbningsoffer, försök att hitta en person som kan be tillsammans med dig, inte en person som angriper någon utan en som lyfter upp ansiktet mot Jesus för att söka hjälp i rätt tid.