torsdag 8 augusti 2019

Frihet under ansvar






Vilka associationer ger rubriken dig? Tänker du "vad skönt med frihet" eller ger det dig kanske en negativ vibb? Kan vi förresten ha både frihet och ansvar? Det tror jag att vi kan bara vi inte glömmer  ansvarsdelen .

Tänk dig ett parförhållande, kvinnan och mannen säger ja till att ingå äktenskap, mannen med förbehåll "bara jag får ha min frihet kvar". Och eftersom hon är "kär och galen" så går hon med på det. Sedan får paret först ett barn, som kvinnan ofta sitter ensam med medan mannen är ute på annat. Därefter får de ytterligare ett barn. Nu börjar kvinnan kräva att mannen också skall ta ansvar för barnen, varpå mannen svarar att han ju blivit lovad att få ha sin frihet kvar, han tänker inte ta något ansvar.

Om det på din arbetsplats, i din förening eller församling finns människor, som på samma sätt som den här mannen gärna går med i det ni gör och förbinder sig till det men vill ha sin frihet kvar att göra det han själv vill välja, så kommer det förr eller senare att skära sig. Den som inser att vi också måste ta ansvar för det vi gör tillsammans kommer inte enbart med som en  mottagare utan tar också ansvar för  mindre trevliga uppgifter som måste göras. Visst, vi kan vara olika och ha olika färdigheter, men hur kan jag begära att mitt beslut att få vara fri  skall påverka andra människors liv så att de tvingas göra den uppgift som jag själv skulle klara av att göra? Har vi rätt att lägga tyngre bördor på andra bara för att vi själva skall slippa?

Gal. 5:13 Ni är kallade till frihet, bröder. Låt bara inte den friheten ge köttet något tillfälle, utan tjäna varandra i kärlek.
1 Tim. 5:10 Hon skall vara känd för goda gärningar: uppfostrat barn, visat gästfrihet, tvättat de heligas fötter, hjälpt nödlidande och använt varje tillfälle till att göra gott.







Rom. 12:11 Var inte tröga när det gäller iver, var brinnande i anden, tjäna Herren
  1.  

Vi kan tycka olika men min tro är att om vi skall göra ett tillsammansarbete och tjäna Herren med våra gåvor så gör vi det för att hjälpa och stödja varandra så långt som på oss beror. Ingen kan göra allt och vi behöver varandra. Vi visar varandra respekt och uppskattning genom att också se till den andras bästa. Gud är kärlek, låt oss tvätta varandras fötter i kärlek och göra allt för att stödja varandra där vi alla  har ett och samma hjärta och strävar mot samma mål. Gud är trofast och om vi är trofasta medan vi tjänar honom så utlovas vi en tjänares lön.

.