måndag 2 september 2019

Avundets och missunnsamhetens ande

2 Mos. 20:17 Du ska inte vara avundsjuk på din granne för vad han äger, eller ha begär till hans hustru, slavar, oxar, åsnor eller någonting annat som han har.

Ords. 14:30 Den som är lugn och sansad, lever ett sunt liv. Avundsjuka däremot är som cancer.

Ords. 27:4  Avundsjukan är både farligare och grymmare än ilskan.

Avund och missunnsamhet är säkert något vi alla haft känningar av någon gång, om vi skall vara ärliga. En del mer, andra mindre. Att råka ut för någons avundsjuka där det verkligen är sjukt, kan få dig att må riktigt illa, speciellt när det handlar om någon som det helt enkelt är omöjligt att undvika. Hur skall vi då förhålla oss till en sådan person?

Läser på smartareliv.se hur man kan hantera avundsjuka människor:  "Om du möter människor som är så avundsjuka att de saboterar för dig finns det bara en sak för dig att göra – håll dig undan". Och ibland är det här alltså inte möjligt, då ges vi rådet att strunta i personen, vårt lugn skall inte behöva bli stört. Vi ges också rådet att möta dåligt med bra. Man säger att framgångsrika människor inte bara ignorerar ondska utan tar varje tillfälle till att göra sina fiender till sina vänner, du kan välja att göra den avundsjuke till din vän. Gör bra saker för personen när du kan. Vi skall aldrig sänka oss till den avundsjukes nivå och aldrig ge igen med samma mynt.

Det är bättre att inte berätta för en person som lider av avund om de planer du har och de höjder du tänkt uppnå, då finns det inget att vara avundsjuk på. Den missunnsamme ser dina framgångar som sina förluster. Då är det bättre att berömma personen för att den gjort sitt bästa. Folk reagerar på ett speciellt sätt för att de har andra referenser än du i livet. Ta det inte personligt vad andra säger till dig.

Lyft din blick och se på Jesus, han vill ge dig framgång i allt du gör. Han som bor i dig gläder sig ständigt över dig, han vill bara se dig gå framåt och förverkliga dina drömmar. Jesus unnar dig allt gott. Föreställ dig Guds Fadershjärta, han är så mån om dig, han önskar ge dig vila och upplevelser, hans vilja är inte att du skall tvingas bli förslavad vid något för att uppfylla andras önskningar. Du har fått en fri vilja, du kan välja det goda utan att behöva känna skuld eller skam och du kan välja att i övrigt få tjäna med glädje. Allt vill han ge oss och allt har sin tid.

Smaka och se att Herren är god. Den som ser upp till honom behöver inte rodna av blygsel. "Jag sökte Herren och han svarade mig, han räddade mig från allt som skrämde mig".