söndag 23 oktober 2022

Andlig vård är fruktbärande

 

Det finns många mänskliga psykologiska utvecklingsteorier, som kan beskrivas lite olika. I bibeln visas hur vi steg för steg går vidare i vår andliga utveckling och den utvecklingen ger oss samtidigt verktyg att utveckla och styrka vår självbild och självförtroendet, hur vi kan utvecklas och gå framåt i vårt personliga liv. Som någon sagt, andlig vård är bästa själavård.

 2 Petr. 1:5-8 Gör därför allt ni kan för att i er tro visa dygd, i dygden insikt,  i insikten självbehärskning, i självbehärskningen uthållighet, i uthålligheten gudsfruktan,  i gudsfruktan syskonkärlek och i syskonkärleken kärlek till alla människor.  För om allt detta finns hos er och får växa, blir ni inte overksamma eller utan frukt i er kunskap om vår Herre Jesus Kristus.

Svenska kärnbibeln beskriver stegen så här. Gud har gett oss allt vi behöver. Han har gett oss sina löften så att vi genom dem kan få del av Guds natur. Av den anledningen skall vi göra allt vi kan för att förse vår tro med godhet, dvs en hög moralisk karaktär som visar sig praktiskt.. Genom godheten utvecklas vår kunskap, den personliga erfarenheten av av Jesus. Genom att leva i kunskapen och en levande relation med Jesus utvecklas vår självbehärskning/självkontroll. Genom att utöva självbehärskning utvecklas vår uthållighet så att vi kan stå fasta även under prövningen. Genom att utöva uthållighet utvecklas gudsfruktan till att leva ett liv som behagar Gud, helighet. Genom gudsfruktan i den levande relationen med Gud utvecklas vår syskonkärlek, vänskap med varandra. Genom att leva i syskonkärlek utvecklas en osjälvisk och utgivande kärlek och kärleken till alla människor. 

Om alla dessa egenskaper får utvecklas hos oss och ständigt växer till så förhindrar det oss att bli overksamma och och utan frukt. 2 Petr. 1:10 "Var därför desto ivrigare, bröder, att befästa er kallelse och utkorelse." Vi skall göra vårt yttersta för att befästa kallelsen som äger rum när vi tar emot Jesus, den troende bekräftar det genom att växa och andens frukt ger bevis för det nya livet. Guds utkorelse kom redan innan vår födelse. Guds gudomliga kraft har gett oss allt vi behöver för liv.

Alla vill vi leva i denna utveckling, det är ingen lätt vandring men desto härligare när vi kommer igenom och kan användas som Guds redskap, flöda i gåvorna.

Ps. 86:11 Visa mig, Herre din väg, jag vill vandra i din sanning. Bevara mitt hjärta vid detta enda: Att jag fruktar ditt namn. SFB98

Ps. 86:11  Hjälp mig att leva som du vill, Herre. Jag vill vara trogen mot dig och göra vad du har sagt. Ge mig en längtan efter att ära och lyda dig. BSV