lördag 4 november 2023

Det förnyade vinkärlet


 I senaste bönemötet diskuterades vad bibeln säger om tyger och deras användning. 5 Mos. 22:11  "Du ska inte klä dig i tyg av olika garn, av ull och lin tillsammans." När jag funderade på det här efteråt läste jag på en diskussionssida någon som sa att ull kan krympa och lin förlängas vid kontakt med vatten, så att ett tyg med denna sammanblandning kan förstöras vid tvätt. Gud gav ju alltid sina instruktioner till folket som ett skydd. 

För oss som nu lever kan vi i detta sammanhang tänka på hur det inte är bra med en beblandning, sånt som hör ljus och mörker till. Ta som exempel en kristen som vill tillhöra Gud, men som samtidigt vänder sig till ockultism, horoskop och spådom, Det blir aldrig bra, Guds Ande vakar svartsjukt över oss, vårt hjärta ska enbart tillhöra honom, inga andra gudar.

Något detta ledde mig till var bibelordet i Mark. 2:21-22 "Ingen syr fast en lapp av okrympt tyg på en gammal mantel. I så fall river det nya tyget bort ännu mer från den gamla manteln och revan blir värre.  Och ingen häller nytt vin i gamla säckar. I så fall spränger vinet säckarna och både vinet och säckarna förstörs. Nej, nytt vin häller man i nya säckar." Om vi ser på oss själva som de här vinsäckarna, och Guds vin är hans Ande levande i oss, om vinet rinner ut har vi inte längre det levande livet i Kristus. Beblandning med Gud och tex ockultism, yoga gör att Guds avsky för detta drar oss bort ifrån honom. Någonting går sönder och vinet rinner ut.

Vi behöver vara formbara enligt Guds vilja och det hänger inte på vår ålder och hur länge vi vandrat med Gud, utan det handlar om kvaliteten. Vi behöver förnyas till vår inre människa, ständigt växa till i Honom. Vi behöver bli som nya,rena kärl i vår mognad så att det nya vinet alltid finns där. Är vi frälsta eller inte så behöver vi kunna urskilja vad världen erbjuder och vad Gud vill ge oss. Vi skall inte syssla med sådant som väcker hans avsky. Jesus sparade, vid berättelsen om ett bröllop, det bästa vinet till sist. Och visst vill vi vara med vid Jesu bröllopsmåltid och dricka av Jesu goda vin! Nu närmar sig den tiden dag för dag. Vi behöver renas och förnyas.

Rom. 12:2 Och anpassa er inte efter den här världen, utan låt er förvandlas genom förnyelsen av ert sinne så att ni kan pröva vad som är Guds vilja: det som är gott och fullkomligt och behagar honom.