söndag 19 juni 2016

Guds frid är mera värd än guld



Lida brist kan ge oss många bekymmer, men också den som har rikedomar kan leva i daglig oro. Begäret efter pengar och materiella saker som skall tillfredsställa kan t.o.m. ödelägga en människas liv. Spara på hög tjänar ingenting till, den girige kan ingenting ta med sig den dag den lämnar jordelivet, det är bara i himlen hemma hos Jesus som vi kan finna den verkliga skatten. Nej, det bästa är nog att vara nöjd när vi har vad vi behöver för dagen, tak över huvudet, kläder på kroppen och mat på bordet. Och kanske ibland så att det räcker till det där lilla extra, för Gud missunnar inte sina barn någonting, varken av det himmelska eller det jordiska.

Predikaren berättar hur det kan gå om vi har Mammon till gud.
Pred. 5:9-11  Den som älskar pengar får aldrig nog, och det är vansinnigt att tro att pengar och rikedom ger lycka! Ju mer du tjänar, desto större utgifter får du. Vad är det då för glädje med rikedomen, förutom möjligen glädjen att se pengarna rinna mellan fingrarna? En arbetare sover gott, vare sig han har något att äta eller inte, men den som är rik oroar sig och drabbas av sömnlöshet.

Det bästa för människan är att ha frid med Gud och njuta av livet som han gett till oss. Hans frid i hjärtat är mera värd än allt guld, all rikedom i världen! Att kunna glädja sig över frälsningen, människor vi möter, god mat och att få leva i bekymmersfri  förtröstan på att vi har en Fader som tar hand om sina barn och säger att vi inte behöver bekymra oss om något. Alla bekymmer får vi kasta på honom och tacka Honom för att han är den trofasta klippan. Tacka för att vi får gå i hans förberedda gärningar och lyhörda för Hans Ande bara se vart han leder oss, dag för dag. Livsglädje är en gåva från Gud.

Pred. 5:17-19  Men jag har insett att det i varje fall finns en sak som är bra. Det är att äta och dricka och acceptera sin ställning i livet och glädja sig åt sitt arbete så länge Gud låter en leva, oavsett vilken uppgift man än har fått. Och naturligtvis är det bra om Gud ger en människa rikedom och hälsa, så hon kan njuta av det hon äger. Att vara glad över sitt arbete och acceptera sin lott här i livet, ja, det är verkligen en Guds gåva. Och den som gör det behöver aldrig sörja över sitt förflutna, för Gud fyller honom med glädje.