söndag 1 augusti 2021

Bön och lovsång öppnar portar

 Jes. 60:18 Du ska kalla dina murar för frälsning och dina portar för lovsång.

 

Söndag och gudstjänstdag. Har du förväntan inför vad Herren skall duka upp? Vad förväntar du dig av gudstjänsten? Att den snart skall vara över så du får gå hem, att sjungandet skall bli snabbt gjort så du får höra predikan... eller längtar du efter den stunden i lovsången då du med hela din varelse och ditt hjärta får hänge dig till honom. Förväntningar kan vara olika.

Inför varje gudstjänst skulle det vara så att vi alla bad om Guds välsignelse över den. Att den som skall predika får bli smord och frimodigt kan predika det Gud lagt på hjärtat, att det sker en öppning. Det kommer nämligen motstånd från mörkrets sida när Ordet skall talas ut. Det Gud vill säga till oss är alltid viktigt och ibland kan det vara något speciellt han vill förmedla. Något vi absolut behöver förstå just för den tiden för att kunna gå vidare.

Så det börjar med bönen. Därefter kommer lovsången. Alla har vi olika tycke och smak när det gäller sång och musik, men det handlar inte om det inför gudstjänsten, utan om att våra hjärtan skall öppnas så att vi blir mottagliga för någons vittnesmål eller predikan. Om vi surar över sångvalet eller att vi bara fick sjunga ett par korta strofer, då stänger vi hjärtat för det Gud vill säga genom predikan. Och hur skall då vår tro kunna växa? Samtidigt stänger vi också för andras mottaglighet. Det bästa är när alla kan i lovsången öppna hjärtat för Gud och låta sig fyllas av förväntan inför vad han vill tala till oss genom den som predikar. Lovsången kan öppna portar som är stängda.  Då blir det lätt för den som skall  predika och det blir lätt att lyssna och förstå.

Så först bön inför mötet, sedan hjärtats lovsång. Då har vi gjort vår del för en välsignad gudstjänst där Guds härlighet kan möta oss och vi kan gå hem med en mättad ande. Med frälsningens murar som beskydd, redo för veckan som kommer

Jes. 60:19 Herren ska vara ditt eviga ljus, din Gud ska vara din härlighet.

Välsignad söndag!