fredag 5 februari 2016

Fiendeskaror

Noas söner var Sem, Ham och Jafet och Ham var far till Kanaan. När Noa och hans söner gått ut ur arken anlade Noa en vingård. Noa var en rättfärdig man som tydligen inte kände till vinets egenskaper och när han drack av vinet  blev han drucken och låg blottad i sitt tält. Historien berättar att Ham såg sin far naken och berättade det för sina bröder, när hans far sedan fick veta det förbannade han Kanaan, Hams son, denne skulle med sitt folk bli slavar. Hams synd var inte att han råkat se sin far i dennes nakenhet, men att han inte täckte över utan berättade det för sina bröder. Vi kan här se följden av att avslöja en ledares svagheter.

I 1 Mos.10 läser vi Kanaans släkttavla, han blev far till de s.k. jättarna, bl.a. hetiterna , jebusiterna, amoreerna, girgaseerna, hiveerna, arkeerna osv. När Israels folk senare, under Josuas ledning, skulle inta löfteslandet, gav Gud dem befallning om att fördriva dessa folk, som man kan säga hade olika egenskaper. För oss i vår tid betyder det en kamp mot frestelser och mörker av olika slag. För att växa till i Kristus är det av betydelse att vi lär oss känna igen och förstå vad de här jättarna står för och hur de kommer emot församlingen. Det kan vara föraktets ande, förtalets ande, oenighet mellan kristna osv Det gäller att stå djävulen emot och förstå att kampen inte är emot människor utan handlar om en andlig strid mot mörkrets makter.

Församlingen är Kristi kropp, Jesus är huvudet för kroppen. I en mänsklig kropp finns en blodcirkulation. Blodet har en egenskap som kallas viskositet, i princip handlar det om hur lätt- eller trögflytande blodet är. Ett friskt blod flyter lätt. Vi utgör Kristi kropp och en frisk sådan kropp har naturligt ett lätt flöde, eller så kan man säga att det är en församling som förstår att stå djävulen emot och genomskådar hans försök till att få oenighet och splittring att uppstå. En levande kristen församling är vaksam mot djävulens angrepp på olika sätt. Bland annat genom att inte avslöja ledarens eventuella svagheter eller tala ont om någon i församlingen eftersom det öppnar dörrar för mörker.

Gud vill ge seger till sitt folk. Han vill hålla våra sinnen öppna för det andliga skeendet där vi är verksamma. Han vill välsigna sitt folk med frid och ge oss vad vårt hjärta begär. Han är vår Fader och manar ständigt gott för oss. Allt är i hans hand. Hans ögon vakar över oss, han manar oss att växa till för att gå och inta löfteslandet som hans soldater.