onsdag 27 november 2019

Social fobi

Läser om amygdala, som ingår i det limbiska systemet i hjärnan, också kallat känslohjärnan. Det tillhör centrala nervsystemet. Orsaken till att jag kommit in på det ämnet är att jag hörde ordet "amygdala" medan jag var i bön.

Läkartidningen säger: "Social fobi innebär en överdriven rädsla för att bli negativt bedömd i sociala situationer, vilket är ett mycket vanligt ångestproblem som drabbar runt 10 procent av befolkningen, och kan orsaka stort individuellt lidande". Man tror att det här är kopplat till avvikelser i hjärnans serotoninsystem. Man undersökte serotoninsyntes och tillgänglighet av serotonintransportörer hos grupper med social fobi. Resultat visade att personer med social fobi hade ökad serotoninsyntes i amygdala. En sambandsanalys visade att högre serotoninsyntes i amygdala hängde ihop med svårare social ångest. Här har det också kommits fram till att personer med ångest och social fobi producerar för mycket serotonin. Ju mer serotonin, desto ängsligare är personerna i sociala situationer. Hjärnans rädslosystem är överkänsligt.

Vi vet att det är vanligt med skolk när en elev skall framföra något i skolan och att det här kan påverka människan väldigt negativt. Det är bra att man kommer underfund med det här då det burit med sig mycket skam, tidigare talade man inte om sådant, men nu finns mera upplysning och alla kan bli sjuka, på olika sätt. I dagens värld med all press och stress blir det också allt tydligare att det finns mycket ångest för framtiden.

Eftersom det här är en kristen blogg så vill jag förstås att vi ser på det med Guds ögon. Han är skaparen av vår kropp och han ser orsak och verkan, men också att vi kan bli helade. Det är så mycket som strömmar emot oss av internet, tv och media och detta är inte alltid hälsosamt. Som skrivs här överst handlar social fobi om en överdriven rädsla att bli negativt bedömd i sociala situationer. För att undvika det obehagliga börjar då personen att undvika situationer där man upplever att man blir kritiskt bedömd och iakttagen. Det bästa sättet att gå emot detta är att ens tankar och känslor blir fokuserade på annat, att med stöd och hjälp kunna gå emot "fienden" och träna sig på att bemöta olika situationer.

Vi har en kärleksfull Gud och den som ropar till honom skall få svar. Den som har mycket stora problem i sociala situationer kan med kristen terapeutisk hjälpt ta sig igenom, se på det som orsakat problem och bli fylld av Jesu kärlek så att det onda som plågar en måste ge vika. Plågaren vill se oss som rädda och helt misslyckade, utan framtid, men den som tillhör Gud har rättighet till allt det goda han vill ge oss. Vi kan söka hjälp hos trygga kristna bedjare, som ber om helande över hjärnan och kroppen, eller själva ropa till Gud om hjälp. Han vill ge oss allt vi behöver, bota och upprätta.

Joh. 10:10 Tjuven kommer bara för att stjäla, slakta och döda. Jag har kommit för att de ska ha liv, och liv i överflöd.

Allt förmår Gud och allting har han i sin hand.