lördag 5 december 2015

5 euro för en broder

För 5 euro blev Josef såld av sina bröder. Om jag inte räknat alldeles galet skulle det bli nånting ditåt för 20 siklar silver. En sikel vägde ca 16gr och om det räknades i silver blev värdet ca 2,30 i kronor, för tjugo ca 46 kr, enl. en gammal uppslagsbok. Var vikten i guld blev värdet högre. 5 euro för en broder är inte mycket... Hur värderar vi våra syskon i församlingen? Vilket värde har dom? Den söta flickan som alltid ler och håller med vad som än sägs, hon har säkert ett högt värde. Och Stina som kommer och kramar dig när ni haft god gemenskap. Lilian som aldrig säger nej och Harry som alltid ställer upp. Men hur är det med Putte som jämt kommer med nya tankar? Och lilla Lena som ingen riktigt räknat med... Det blir jobbigt om man börjar känna sig ifrågasatt. Eller om någon tycker sig ha fått någon annan uppenbarelse från Gud än jag själv fått ..

"När Josef kom fram till sina bröder slet de av honom hans dräkt, den fotsida dräkt som han hade på sig.
Sedan tog de honom och kastade honom i brunnen. Brunnen var tom, där fanns inget vatten.
När de sedan hade slagit sig ner för att äta fick de syn på en karavan med ismaeliter; de kom från Gilead och deras kameler var lastade med ladanum, balsam och mastix som skulle föras ner till Egypten.
Juda sade då till sina bröder: "Vad har vi för glädje av att döda vår bror och tvingas dölja vårt brott?
Kom så säljer vi honom till ismaeliterna. Då behöver inte vi bruka våld mot honom - det är ju ändå vår egen bror." Och bröderna rättade sig efter honom.
Några midjanitiska köpmän som kom förbi drog upp Josef ur brunnen. De sålde Josef för tjugo siklar silver till ismaeliterna, och dessa tog med sig Josef till Egypten.
" 1 Mos. 37

Tänk vad det kan vara svårt att uppmuntras-av/uppmuntra den som kommer med ett profetiskt tilltal. Eller att uppmuntra alla i församlingen någon gång. För det är väl inte så att det bara skall vara vissa utvalda personer som skall uppmuntra de andra?  Nej, låt oss alla vara uppmuntrare. Det man inte kan får man lära sig. Bara för att det gör oss så gott! Låt oss se värdet hos varandra. Vi är alla Guds barn och han har ju sagt om sitt verk: "Det är gott"! Du är värdefull med den personlighet Gud gett just dig och du får vara sådan du är! KRAM