lördag 26 december 2015

Tag noga reda på



Ordspråksboken kan tyckas växla mellan många olika saker, men den talar mycket om hurudan människan är. I Ords. 27:23 säger 1917 års översättning " Se väl till dina får och hav akt på dina hjordar."  medan Folkbibelns text säger: "Tag noga reda påhur dina får har det,   ha omsorg om dina hjordar. Den gode herden tar noga reda på hur hans får har det, om han så tänker på omsorg om djurens väl som om människans. Joh. 10:11 säger:  "Jag är den gode herden. Den gode herden ger sitt liv för fåren." Och Jesus är förstås vår gode herde, som gav sitt liv för oss.

Den gode herden Jesus har omsorg om varje får i sin hjord, han ser varje person och han bryr sig om. Ingen går honom förbi. Han håller ett vakande öga på oss var och en och ger akt på hur vi mår. Han vänder sig inte bort från någon som mår dåligt, inte ens om vi uppför oss illa. Hans kärlek är lika stor till den som uppför sig väl och är "lätt att ha att göra med", som till den som inte är lika foglig. Ja, det står t.o.m. att han "tar noga reda på" hur vi har det. Han är noga med att känna oss i grunden och han vet orsak och verkan i allt som sker. Han vill inte att något får  ska stå utanför hans omsorg eller utanför hjorden. Ingen skall lämnas ensam eller övergiven. Om det är så söker han genast upp det och för det med in i hjorden. Herden vet eftersom han tagit reda på. Hans hjärta kan sörja och gråta över den som blir mobbad och förtalad och han förstår varje människa som är inblandad. Han har inte anseende utan bryr sig lika mycket om alla. 

Som syskon i en församling kan vi på samma sätt som Jesus behöva ta noga reda på hur människor mår, att vi inte bara tar för givet att det är såsom någon annan sagt utan bildar oss en egen uppfattning efter att verkligen ha lyssnat på personen i fråga. Det är högmod att se ner på och fördöma och så skall vi inte göra. När Guds kärlek fyller oss och Hans Ande talar in i vår ande kan vi se på saker och ting som Jesus gör, vi kan ha hans medlidande och förståelse. Guds kärlek är ren, inget mörker bara ljus.